Mens enkelte kunder tar opp et lån i banken og aldri ser seg tilbake, så er andre mer observante på hva som skjer og rører seg i rentemarkedet. Er du ikke en av sistnevnte, så mistenker vi at du kommer til å bli det etter å ha lest denne artikkelen. For den norske økonomien forandrer seg stadig, samtidig som din egen økonomi også kanskje gjør det. Begge disse faktorene har påvirkning på hva du betaler i renter til banken.

Dermed kan det være mye penger å spare på å jevnlig følge med på hva som skjer i markedet. Dette gjelder for øvrig alle typer lån, det seg være forbrukslån, boliglån, billån eller kredittkort. Men det er kanskje spesielt ved refinansiering av dyre smålån at man vil ha muligheten til å spare store penger.

1. Fordi det kan spare deg penger

Den mest åpenbare grunnen til at man bør refinansiere gjeld, er at det kommer til å spare deg for penger. Det er nemlig hele poenget med refinansiering. Du blir på ingen måte kvitt noe gjeld, men du sparer penger. Dette fordi du betaler ned den dyre gjelden din med et billigere lån. Det er faktisk ikke mer komplisert enn som så. Regnestykket er enkelt – hvis du har et lån hvor du betaler 20 prosent effektiv rente – så vil du spare mye penger dersom du kan ta opp et nytt lån med 15 prosent effektiv rente. Ikke sant?
Refinansiering er altså ikke noe mer komplisert enn at man tar opp et nytt lån for å betale ned de gamle. Her er det dog noen fallgruver man bør unngå, som at det nye lånet ikke bør ha for høyt etableringsgebyr. Faktisk er det noen banker som tilbyr gratis etablering, noe som er svært gunstig dersom du skal refinansiere. Her må man også vurdere hvor lang tid man skal bruke på nedbetalingen. Det er slettes ikke sikkert at det er noe poeng å refinansiere dersom man uansett nesten har nedbetalt den nåværende gjelden.

2. Fordi du har dyre smålån og kredittkortgjeld

Hovedpoenget med å refinansiere er altså at man skal spare penger. I tillegg vil det kunne gi deg en solid oversikt over økonomien din når du kun har én bank å forholde deg til. Har du mange smålån, forbrukslån eller kredittkortregninger, så kan man fort miste oversikten. Dette vil igjen føre til strafferenter- og gebyrer, samtidig som det kanskje tærer på motivasjonen. For hvilket lån skal man egentlig betale ned først?

Dermed har man nok en god grunn til å refinansiere lånene sine. Man tar opp et nytt lån for å betale ut alle de gamle kreditorene og vil fremover motta kun én faktura i nettbanken. Da kan man også enkelt se at gjelden faktisk går nedover – noe som er motiverende for de fleste. Dette er et av de mest populære grepene som ekspertene gjør når de skal hjelpe nordmenn med pengeproblemer.
I tillegg sparer man naturligvis mer penger jo flere smålån og jo flere kredittkort man har fra før av. Dette fordi man er nødt til å betale gebyrer til hver enkelt kreditor. Hver måned virker kanskje ikke 30 kroner så mye, men hvis man betaler dette 3-4 ganger hver eneste måned i flere år, så vil det utgjøre ganske mange tusenlapper.

3. Fordi markedet har forandret seg

Akkurat når det gjelder forbrukslån og kredittkort, så vil ikke svingninger i markedet direkte ha så stor innvirkning på rentenivået. Her er det mer konkurransesituasjonen som gjelder, der renten vil reduseres når bankene kniver om kundene. Allikevel kan vi nevne at rentenivået i Norge de siste tiårene har vært historisk lavt, så hvis man skal søke om forbrukslån har det nærmest aldri vært et bedre tidspunkt å gjøre det på.

Men når det kommer til boliglån, som også kan refinansieres, så er det viktig å følge med på markedet. Det er nemlig ikke alltid slik at banken ringer deg for å fortelle at du nå får lavere rente. Ofte blir man selv nødt til å kontakte banken for å få redusert renten sin, og derfor anbefaler vi at man refinansierer boliglånet omtrent hvert andre år. Ikke bare fordi markedet har forandret seg, men også fordi boligen din stiger i verdi samtidig som du betaler ned på lånet. Det gjør at du kan få gunstigere betingelser enn hva du opprinnelig fikk når du tok opp lånet.

Oppsummering

Refinansiering er gunstig enten det dreier seg om et forbrukslån, et boliglån, et billån eller et hvilket som helst annet lån du betaler renter og gebyrer på. Dette fordi at økonomien din er det som i utgangspunktet gjorde at du fikk den renten du fikk, og den kan forandre seg med årene. Det samme gjør den generelle økonomien, som gjør at renten i markedet også kan forbedre seg.
I tillegg er det viktig at man samler den gjelden man har til færrest mulig kreditorer. Det vil si at refinansiering er spesielt gunstig hvis man har mange dyre smålån eller kanskje kredittkortregninger som forfaller hver eneste måned. Potensiell innsparing kan være på flere tusenlapper årlig, og kanskje blir man gjeldfri mange år tidligere enn hva man egentlig trodde!