sedler

Fordelen med forbrukslån er at du kan bruke det på hva som helst, pengene er ikke øremerket noe. Kanskje har du lenge drømt om å dra på ferie, men økonomien stopper deg. Da kan forbrukslån være løsningen. 

Det er fordeler og ulemper med å finansiere ferien ved hjelp av lån og her skal vi gå igjennom noen av dem. Les videre og se om dette er noe for deg.

Feriere når du selv vil

Det kan være vanskelig å bestille en ferie hvis pengene på konto ikke holder. Kanskje har du lyst til å reise en tur med familien eller alene til sommeren, men du har ikke råd til flybilletter og hotell. Men du vet at til sommeren kommer både feriepenger og muligens tilbakebetaling på skatt. Da kan det være lurt å låne penger. Noen tenker at det aldri er lurt å låne penger, men dette stemmer ikke. 

Ved å låne penger kan du være tidlig ute ved bestilling og dette vil ofte gi deg bedre priser enn å bestille alt i siste liten. Det mange ikke vet er at du kan innfri deler eller hele lånet når som helst. Med andre ord trenger du ikke følge den først planlagte nedbetalingsplanen. Når sommeren nærmer seg og du får utbetalt penger kan du velge å innfri lånet. Ikke bare har du spart penger på å være tidlig ute med bestilling, men du vil også slippe å betale en betydelig del av rentene. 

Hvilket forbrukslån burde jeg velge?

Her er det intet fasitsvar. For å få det beste lånet mulig er det viktig å søke hos flere lånetilbydere. Her kan det være mye penger å spare da ulike lånetilbydere ulike vilkår og renter. 

Et eksempel på ulike vilkår; En lånetilbyder har høy etableringsavgift men lavere termingebyr. En annen har lavt etableringsgebyr, men høyere termingebyr. Hvis du vet at du kan betale ned lånet til sommeren kan det være klokt å velge det lånet med lavt etableringsgebyr. Selv om termingebyret er høyere, er det ikke mange måneder fra lånet ble tatt til innfrielse. Har du derimot ikke tenkt å betale ned lånet kjapt, men ønsker å bruke f.eks. 5 år. Da vil lånet med høyt etableringsgebyr og lave termingebyrer lønne seg. 

Det vi prøver å si her er at du må finne et lån som passer deg. Skaff deg en oversikt over egen økonomi og se hva som passer deg best.

Fallgruver ved ferielån

Forbrukslån er lån med høyere rente enn f. eks. boliglån. Det er derfor viktig å vise varsomhet før en innvilger et slikt lån. Her kommer noen tips til deg.

  • Sett opp budsjett. Vær realistisk og se om du klarer å følge nedbetalingsplanen på lånet. Havner du bakpå kan det fort ende opp med å koste mer enn planlagt. 
  • Ikke lån mer enn du trenger. Det er lett å låne mer enn du faktisk trenger da pengene er lett tilgjengelig gjennom lånet. Sett opp en plan for ferien og se hvor mye du faktisk trenger. Et større lån vil gi høyere månedlige rentekostnader.
  •  Effektiv og nominell rente. Mange lånetilbydere reklamerer med en lav nominell rente, her er det viktig å passe seg. Den totale kostnaden på lånet vil nemlig bestemmes av den effektive renten. Ikke la deg lure.

Forbrukslån kan være gunstig for deg som vil på ferie, men ikke har pengene akkurat nå. Du kan selv bestemmer når du vil bestille og dra på ferie. Men som ved alle lån er det viktig å unngå fallgruvene. Tenk deg godt om og kanskje er drømmeferien rett rundt hjørnet!